Umur

Umur on balladinomainen rakkauselokuva, jossa pohjoiseen tuleva rajamies kohtaa Lapin käsivarressa mystisen naisen, jolle hän antaa nimeksi Umur.

Nuori nainen jää Pojan mieleen. Työt raja-asemalla pitävät hänet kiireisenä, mutta mielessä kytee ajatus naisesta ja rakkaudesta. Öisin Umur lähestyy häntä unissa. Umur ja Poika kohtaavat yllättäen eri tilanteissa ja he viettävät yön tunturissa yhdessä. Kiinnostus on virinnyt ja he alkavat tapailla toisiaan.

Nuoret viettävät yhdessä onnellisen kesän hirsimökissä joen rannalla, mutta syksyn tultua Umur alkaa etääntyä Pojasta. Umurilla on salaisuus, jota hän ei paljasta Pojalle. Hänellä on vakava sairaus, joka vie hänet Ouluun, pois Pojan luota. Poika ei kuitenkaan menetä toivoaan ja etsii hänet. Umur ajaa Pojan pois luotaan yhä uudelleen eikä tämä voi ymmärtää miksi.

Pojan ja Umurin koskettavan rakkaustarinen lisäksi elokuva kertoo Pojan rakkaudesta luontoon. Elokuva piirtää herkän sielunmaiseman miehestä, joka on tuntureilla kuin kotonaan ja joka kunnioittaa metsän elämää ja luonnon lakeja.

2002

Kai Lehtinen

Asko Apajalahti

Petter Sairanen, Kai Lehtinen

Minna Turunen, Heikki Rantanen

Timo Heinänen, Jouko Seppälä