Mosku

Elokuva kertoo tositarinan 1900-luvun alkupuolella Lapissa eläneestä koillisten erämaiden herrasta, porokeisarista ja pororosvojen kauhusta, Moskusta. (Aleksi Hihnavaarasta)

Mosku on kovahermoinen metsäsissi, joka oppi erätaidot jo varhain isältään. Jo nuorena Mosku joutuu kohtaamaan uittotyömaalla rajan takaa tulleen Rupipään rosvojoukon, joka yrittää ryöstää häneltä muonalautan. Vihanpito Moskun ja Rupipään välillä kärjistyy lukuisiin yhteenottoihin. Kaikki keinot ovat sallittuja.

Porovarkaudet lisääntyvät huolestuttavasti rajaseudulla. Poroja varastelevat Koltat, Petsamoon paenneet punakaartilaiset sekä rosvojoukot. Hätäkokouksessa kyläläiset päättävät perustaa vapaaehtoisen iskujoukon partioimaan rajaseutua ja etsimään varastettuja porotokkia. Vapaaehtoisia löytyy vain yksi, Mosku.

Evääkseen Mosku saa kiväärin ja viisi patruunaa. Erämaissa partioidessaan hän toimii luonnonlakien ehdoilla. Mosku onnistuu vapauttamaan lukuisia poroja oman maineensa karttuessa. Yksinäisen suden resurssit eivät kuitenkaan riitä. Seuraavalle reissulleen hän saa matkaansa Lapin rajavartioston komentaja Walleniuksen sotilaineen. Heidän tarkoituksensa on palauttaa varastetut porot Suomeen. Matkasta muodostuu värikäs seikkailu.

Kylällä asuva Mari on kiinnittänyt huomionsa Moskun juroon olemukseen ja haluaa selvittää, mikä tämä on miehiään. Kaksi peräänantamatonta sielua aloittavat yhteiselon. Mari muuttaa poikansa ja vanhan renkinsä kanssa Moskun taloon.

Talosta tulee Marin pyörittämä kievari ja kauppapuoti. Eräänä päivänä myös Rupipää eksyy Moskun kievariin ja vanhat viholliset tapaavat jälleen…

Mosku – lajinsa viimeinen tuo valkokankaalle häkellyttävän kauniin Lapin maiseman, koskettavan tarinan keskellä porojen myllerrystä ja loistavat näyttelijäsuoritukset.

2003

Tapio Suominen

Asko Apajalahti

Olli Soinio ja Tapio Suominen

Kai Lehtinen, Maria Järvenhelmi, Petter Sairanen, Uula Laakso

Robert Nordström