Loikkarit – Sangarid

Vauhdikas veijarikomedia Loikkarit vie katsojansa 1980-luvulle,  jossa kolme virolaista kaverusta pakenee Neuvostoliitosta  Suomeen länsimaisen elämäntyylin toivossa. Omakohtaista kokemusta lännestä pojilla ei vielä ole, mutta  television suosikkiohjelmat kuten Miami Vice, Ritari Ässä ja Santa Barbara ovat maalanneet houkuttelevaa kuvaa.

Matka Suomeen onnistuu muutamien mutkien kautta, mutta koska tuohon aikaan Suomi palautti pakolaiset takaisin Neuvostoliittoon, oli kaverusten jatkettava matkaansa Ruotsiin. Länsinaapurimme otti rautaesirippua paenneen kolmikon ensin sankareina vastaan, mutta alkuhuuman jälkeen vastaanotto ja elämän realiteetit muuttuivat aika lailla ankeammaksi. Luovia ratkaisuja ei ystävyksiltä puutu –ja kommelluksien kautta he lopulta vastaavat tilanteeseen ryhtymällä rikollisiksi, Suomessa.

Komediallisten elementtien lisäksi elokuva tarjoaa mainion kurkistusikkunan 1980-luvun ajankuvaan niin Suomessa, Virossa kuin Ruotsissakin.  Vauhdikkaan seikkailukomedian on käsikirjoittanut Martin Algus, joka on saanut tarinaan inspiraation suomalaistenkin hyvin tuntemista tositapahtumista 1980-luvun puolivälistä.  Elokuvan tapahtumat ovat kuitenkin kuvitteellisia.

2017

Jaak Kilmi

Ilkka Matila

Martin Algus