Georg Ots – Rakkaani

Georg Ots – rakkaani kertoo laulaja Georg Otsin elämästä, rakkauksista ja vaiherikkaasta tiestä rakastetuksi, lähes palvotuksi laulajaksi. Laulajan tarina kerrotaan hänen toisen vaimonsa, Astan kertomana. Kahden taiteilijan 22 vuotta kestänyt liitto oli intohimoinen, mutta myös myrskyisä.

Teatterin ja musiikin parissa varttunut Ots (1920-1975) halusi jo nuorukaisena laulajaksi, mutta hänen isänsä, laulaja Karl Ots vaati ”heikkoäänistä” poikaansa valitsemaan turvallisemman ammatin. Sota keskeytti Otsin arkkitehdin opinnot, ja hänet komennettiin monen muun virolaispojan tapaan Neuvostoliiton armeijaan. Saksalaisten pommituksissa Otsia kuljettanut laiva kuitenkin upposi, ja sotavuosien ajan kotiväki ja tuore aviovaimo Margot luulivat nuorukaisen kuolleen. Venäjällä hän tutustui Astaan, toiseen vaimoonsa, tanssitaiteilijana tunnettuun kaunottareen.

Georg Ots oli 30 vuoden ajan Estonia-teatterin kantavia voimia ja hänet tunnettiin monista oopperaosistaan paitsi kotimaassaan myös Neuvostoliitossa. Suomessa hänet tunnetaan iskelmälaulajana, joka sekä levytti että esiintyi Suomessa monia kertoja. Hänen unohtumattomia laulujaan ovat mm. Saarenmaan valssi, Muuttuvat laulut ja Rakastan sinua, elämä. Ollessaan jo vaikeasti sairas Ots vielä ohjasi Estonialle oopperat Traviata ja Don Giovanni. Don Giovanni mikä jäi hänen viimeiseksi työkseen, sillä Ots menehtyi jo 55-vuotiaana.

Peter Simmin ohjaama elokuva on tunnelmallisen värikäs ja tavoittaa onnistuneesti 40-50-lukujen hengen. Georg Otsin roolissa nähdään Marko Matvere, joka on esittänyt Otsia myös suositussa Georg-musikaalissa Tallinnassa. Musikaalissa hän myös lauloi itse Otsin laulut. Musiikkia tulvivassa elokuvassa laulut kuullaan Otsin tulkitsemana. Asta Otsin roolin esittää venäläistähti Anastasia Makejeva.

Elokuva on pääosin kuvattu Virossa. Helsingissä kuvattiin syksyllä 2006 mm. Kulttuuritalon konsertti, missä Georg Ots laulaa muun muassa kohtauksia operetista Iloinen leski. Suomessa kuvatuissa kohtauksissa on mukana suomalaisia näyttelijöitä, kuten Jonna Järnefelt ja Matti Onnismaa.

2007

Peeter Simm

Ilkka Matila

Alesander Borodyanski, Mati Põldre

Marko Matvere, Anastasia Makejeva

Rein Kotov