Rukajärven tie

Jatkosodan ensimmäiset päivät Neuvosto-Karjalassa. Suomalaiset ovat vallanneet venäläisten polttaman Repolan kylän.

Nuoren luutnantti EERO PERKOLAn (Peter Franzen) polkupyöräosasto saa käskyn siirtyä etulinjassa olevaan Repolaan. Suomalaisten huoltokolonnan mukana kylään päätyy vahingossa myös kolme lottaa. Yksi lotista on PERKOLAn kihlattu KAARINA VAINIKAINEN (Irina Björklund).

Kun rakastavaiset kohtaavat Repolassa, se on yllätys molemmille. Vaara ja menetyksen pelko varjostavat jälleennäkemisen iloa. PERKOLA käy pyytämässä esimieheltään lottien palauttamista takalinjaan. Esimies suostuu pyyntöön vihjaten samalla tärkeästä erikoistehtävästä. PERKOLA ottaa tehtävän vastaan.

PERKOLAn osasto lähtee yksinäiselle tiedusteluretkelle vihollisen selustaan. Tehtävänä on kiertää Lieksajärven takana olevat venäläiskylät ja tiedustella vihollisjoukkojen asemapaikkoja.

KAARINA lähetetään haavoittuneiden kuljetusautolla kohti Suomea. Venäläiset partisaanit hyökkäävät yllättäen autokolonnaa vastaan tuhoten sen.

PERKOLA saa matkan varrella lähetiltä uuden käskyn esikunnasta. Osaston on jatkettava tiedustelua järven toiselle puolelle saakka ja liityttävä siellä suomalaisten hyökkäykseen. Samalla PERKOLA saa kuulla partisaanien hyökkäyksestä.

Suruviestistä alkaa PERKOLAn henkilökohtainen sota. Matkan aikana hän muuttuu nuoresta kirkasotsaisesta upseerista kostajaksi. Hän sulkee silmänsä julmuuksilta ja syyllistyy niihin itsekin. Tehtävä suoritetaan, mutta hinta on kallis.

1999

Olli Saarela

Ilkka Matila, Marko Röhr

Antti Tuuri ja Olli Saarela, Antti Tuurin romaanista

Peter Franzén, Irina Björklund, Kari Heiskanen, Taisto Reimaluoto, Kari Väänänen

Kjell Lagerroos